PIENIÄ PIHAPÄIVITYKSIÄ: PUUTARHAPUUHAILUA NYYNÄISISSÄ

 


Jos omistat puutarhan ja kirjakokoelman, sinulta ei puutu mitään. (Cicero)

- Paitsi aikaa lukea niitä kirjoja, kiitos puutarhan... (Puutarhapuuhailija)


Nyynäisten puut

Isovanhempieni tullessa Nyynäisiin vuonna 1928 on koko mäki ollut lähes puuton: siltä ajalta on joitain valokuvia, josta tämän hyvin voi todeta. Yrjö-isoisä on selvästikin ollut puutarhaihmisiä, sillä hän on tuonut alueelle monia siihen aikaan ehkä vielä vähän harvinaisempiakin puulajeja. Hänen istuttamanaan alueelta löytyy vieläkin mm. makedonianmäntyjä, siperiansembroja, douglas-kuusia, paljon saarneja, jne. Ja lukemattomia muita jaloja lehtipuita kuten tammia, vaahteroita, jalavia ja lehmuksia.

Isoisällä on ollut mielessään myös selvät istutussuunnitelmat: yhä edelleen pihapiiristä ja sitä ympäröivistä mäistä on havaittavissa selvä suunnitelmallisuus. Siperianlehtikuuset on sijoitettu ns. Myllymäen länsireunaan ja pohjoispäätyyn. Mäen pohjoisimpaan kulmaan, kallioiden ja pellon rajaamalle alueelle on istutettu myös haavikko. Tällä aluevalinnalla on varmaankin haluttu ennaltaehkäistä haapojen holtiton leviäminen juurivesojensa avulla. Siperianlehtikuusten lisäksi muitakin suunnitellusti istutettuja puuryhmiä tai -rivejä löytyy muiltakin pihaa ympäröiviltä mäiltä: sembramäntyjä Karhukalliolta, saarneja Mikonmäeltä ja tammia Aittanmäeltä. Varsinaisella piha-alueella tämä isoisän puuistutusten suunnitelmallisuus on luonnollisesti vieläkin paremmin todettavissa yhä edelleen tänä päivänä.

2018-01-2112.54.31.jpg

Sembramäntyjen rivi Karhukalliolla, konehallin takana.

 

2018-01-2112.52.55.jpg

  Vanha, valtava hopeapaju ja sitä useita vuosikymmeniä nuorempi kyynelkoivu. Hopeapaju on mielestäni yksi kauneimmista puista, harmi vain että se on myös yksi kaikkein roskaavimmista puista.

 

2018-01-2113.28.00.jpg

 Lammen rannalla kasvaa yksi pihapiirin harvoista rauduskoivuista. Kaunis kesällä ja talvella!